♥ Valgte opskrifter ♥ Valgte opskrifter

Nyresygdom
og kalium

I alle fødevarer er der vitaminer, mineraler og sporstoffer. Ved normal nyrefunktion udskiller kroppen de overskydende næringsstoffer, men når nyrefunktionen er nedsat, kan kroppen ikke længere gøre dette. Det gælder blandt andet kalium. Men der findes måder, hvorpå du kan mindske dit indtag af mineralet.

 

Kalium er et af de næringsstoffer, som er vigtigt at kende, hvis du lever med en nyresygdom. Kalium er med til at styre muskelfunktionen, og den vigtigste af dine muskler er dit hjerte. I dagligdagen handler det ikke om at skære kalium helt væk, hvilket hverken er muligt eller ønskeligt, men om at spise mad med kalium i en mængde, som holder det i et bestemt niveau. Det lyder måske svært, men det handler om at gøre det, du plejer, og hvis kalium stiger, er det nødvendigt at passe mere på. Hvis det er i den lave ende, er der plads til lidt flere kaliumrige fødevarer.

Skal du begrænse kalium?

Hvis du har behov for at begrænse dit indtag af kalium, er det anbefalet at indtage maksimalt 2400 mg kalium hver dag.

Når det bliver nødvendigt at begrænse kalium, er det godt at få en samtale med en diætist, som kan vejlede dig i, hvor kalium findes i det, du spiser. I kan sammen lægge en plan for, hvor meget du har behov for at ændre på. En diætist vil altid tage udgangspunkt i dine ønsker, behov og målsætning.

Hvis du er i peritonealdialyse, er der sjældent behov for at spare på kalium. Du kan også risikere, at dit kaliumniveau bliver for lavt. Derfor er det ekstra vigtigt, at du ikke begrænser kalium, før du har fået at vide, at det er nødvendigt.

Kvalitet frem for kvantitet:

Husk, at intet er forbudt – det handler om mængder. Vælg det, du allerbedst kan lide, og nyd hver eneste bid i den mængde, der er fornuftig for dig at spise. Din diætist kan hjælpe med, hvilke mængder der passer til dig.

Kalium i fødevarer

Kalium findes i alle fødevarer, og særligt i frugt, grønt, kartofler, nødder, kerner og alle de produkter, som indeholder de fødevarer, for eksempel chips og pommes frites. Det findes også i brød og kød, fisk og fjerkræ, men da de madvarer er vigtige for at få dækket kroppens øvrige behov, nævnes de sjældent i forbindelse med kalium.

 

De fleste kan spise 1 håndfuld rå frugt (ca. 100 gram), 1 håndfuld rå grøntsager (ca. 100 gram) samt kartofler og grønt efter appetit, så længe de er tilberedt efter anbefalingerne om reduktion af kalium ved kogning. Men det kan også være nok at skære lidt ned på dit nuværende indtag.

 

Læs om reduktion af kalium ved kogning længere nede på siden.

Kalium i drikkevarer

Bortset fra vand indeholder de fleste drikkevarer en del kalium. Det gælder både mælk, drikkeyoghurt, juice, kakao, kaffe, smoothies og milkshakes, men også øl og vin. Generelt anbefales 1,5 dl mælkeprodukt og 3 dl kaffe pr. dag. Det anbefales at juice og kakao begrænses.

 

Bemærk, at saftevand kan indeholde meget kalium, hvis det er lavet på frugt. Ellers indeholder saftevand, iste og sodavand sjældent kalium, da det meste er syntetisk.

Sluk tørsten i vand

De officielle Kostråd fra Fødevarestyrelsen anbefaler at slukke tørsten i vand, og det kan også anbefales, når du har en nyresygdom. Det vigtigste er at drikke den mængde, som lægen har anbefalet.

Alkohol

Alkohol som snaps, rom osv. indeholder kun lidt kalium og kan sagtens anbefales frem for øl og vin i forhold til kaliumindhold. Men Sundhedsstyrelsens anbefalinger om højst ti genstande om ugen gælder også, når nyrefunktionen er nedsat eller du er i dialyse.

Tilberedning af grøntsager, som mindsker kalium

Når du vil spise kartofler og grøntsager, kan du mindske indholdet af kalium ved at tilberede det på en bestemt måde. Kartofler og gulerødder skal skrælles og deles i kvarte. Broccoli og blomkål skal skæres i buketter. Rodfrugter skal skrælles og skæres i tern/stænger. Kål skal snittes osv. Det hele skæres i den størrelse, de skal bruges, uanset om det er til ovnen, gryderetten, grillen eller skal spises kogt. Det gælder om at få så stor en overflade som muligt, så kalium kan trækkes ud i vandet.

 

Kartofler og grøntsager koges i rigeligt vand tilsat salt (en teske til en liter vand) i minimum tre til fem minutter eller længere, indtil det er færdigt. Der må gerne være bid i. Vandet kasseres, da kalium nu er i vandet. Det skal ikke bruges til sovs.

Frosne og friske grøntsager

Hvis du skal koge grøntsager, som kun skal koge i kort tid, for eksempel fra frost, kan det være en fordel at lade vandet komme i kog, før du tilsætter grøntsagerne. Ellers vil de ligge længe i vandet og nå at blive smattede.

 

Du skal være opmærksom på, at det ikke er muligt at koge kalium ud af alle grøntsager. Agurk, salat og tomat er det for eksempel ikke muligt at koge, fordi det vil ændre på strukturen. Ærter og bønner kan ikke skrælles og vil derfor også kun miste begrænset mængde kalium.