♥ Valgte opskrifter ♥ Valgte opskrifter

Vejledning til
nyremad.dk

På denne side kan du læse om, hvordan du bruger nyremad.dk. Vi anbefaler, at du læser den, inden du går i gang med at bruge opskrifterne.

Nyremad.dk er til personer med nyresygdom eller pårørende til personer med en nyresygdom. Hjemmesiden indeholder både viden om nyresygdomme og mad samt opskrifter målrettet personer med nyresygdomme. Der er opskrifter til personer, der endnu ikke er i dialyse, til dem som er i dialyse, og til dem, som er transplanterede.

Ved udvalgte opskrifter præsenteres forslag til variationer af opskrifterne, så de kan tilpasses, hvis der er et behov for at spare på protein, eller hvis der ikke er behov for særlige kostrestriktioner, som fx hos nyretransplanterede. For at være helt sikker på, at du ikke får for meget af det ene eller for lidt af det andet, kan du bruge beregningen øverst på siden.

Ingen ændringer i kost, før det er nødvendigt

Der er ingen grund til at ændre i din kost eller dit indtag af næringsstoffer, medmindre du har fået at vide af din diætist eller på din sygehusafdeling, at det er nødvendigt.

 

Spørg altid på sygehuset, før du ændrer væsentligt i det, du spiser. Din diætist kan, på baggrund af dine blodprøver, din øvrige behandling, dine ønsker og din målsætning, vejlede dig i, hvad der gælder præcis for dig. Læs mere her

Om opskrifterne

Når du går ind på opskriftssiden, kan du søge på opskrifter ved at bruge filteret i siden. Her kan du indsnævre din søgning afhængig af, hvilket måltid der skal laves, og hvad hovedingrediensen skal være.

 

Under hver opskrift kan du se, hvilke ingredienser der skal bruges, og ved nogle opskrifter er der angivet forskelle i mængden af ingredienser afhængig af, om du er i dialyse, har nedsat nyrefunktion eller er transplanteret.

Næringsindhold

Under hver opskrift er næringsindholdet angivet, både for én person og for hele retten. Her kan du se indholdet af protein, kulhydrat, fedt og salt i gram, kalium og fosfat i mg samt kcal. Mængderne angiver det præcise næringsindhold for den mængde ingredienser, som er angivet. Ændrer du i mængderne, vil næringsindholdet også ændre sig.

 

Der kan være forskelle i næringsindholdet i forskellige fødevarer afhængig af hvor, hvornår og under hvilke forhold fødevarerne er dyrket eller produceret. Beregningerne kan derfor ikke være 100 procent præcise, men er vejledende og kan anvendes i praksis. Næringsindholdet for kalium er angivet både uden kogning og efter kogning af grøntsager.

Optælling af næringsindhold

Når du enten er på oversigtssiden over opskrifter eller inde på en specifik opskrift, kan du trykke på hjertet på siden. Når du gør det, vil du se en boks øverst på siden, som tæller næringsindhold for dig. Du kan derfor sætte et hjerte ved for eksempel fire opskrifter, som du ønsker at lave i løbet af den pågældende dag. Så viser den, hvad det samlede næringsindhold for de fire måltider er for en person.

 

Næringsværdierne, som er angivet, er beregnet ud fra den mængde ingredienser, som er angivet i opskriften. Hvis du følger forslag til varationerne, ændrer dit faktiske indtag af næringsværdi sig, men det gør tallene i skemaet for næringsindhold ikke. Det skal du derfor være opmærksom på.

 

Hvad kan du holde øje med

Hvis du har fået at vide, at du skal begrænse dit indtag af kalium og fosfat, så anbefales det, at du maksimalt indtager 2400 mg kalium og 800 mg fosfat om dagen.

Hvis du gerne vil tabe dig eller tage på i vægt, kan du for eksempel se på mængden af kalorier.

Hvis du har diabetes, kan du holde øje med mængden af kulhydrat, og hvis du er hjertesyg, kan du se mængden af fedtstof. Men dog ikke typen af fedtstof.

Er du i dialyse, kan du holde øje med, om du indtager nok protein, og har du nedsat nyrefunktion, kan du se, om du får for meget protein.

For de fleste personer med en nyresygdom er det fornuftigt at holde øje med, at man ikke får for meget salt.

Her kan du læse mere om nyresygdomme og mad

 

Hvor vi har viden og opskrifter fra

Information på hjemmesiden bygger på evidensbaseret viden og er skrevet af Nyreforeningens kliniske diætist Sofie Wendelboe. Sofie har 15 års erfaring med diætetisk behandling af mennesker med nyresygdom og har sin daglige gang i dialyseafsnittet og nyreambulatoriet på Nykøbing Falster Sygehus.

 

Opskrifterne er udviklet af diætiststuderende Silje Seider, diætiststuderende Natacha Ersted Jensen, Nyreforeningens kliniske diætist Sofie Wendelboe samt nyrediætister fra landets dialyseafdelinger.

 

Næringsindholdet af samtlige fødevarer er udregnet i kostprogrammet Vitakost, som blandt andet henter data fra DTU Fødevareinstituttets database, Frida Food. Der er også brugt oplysninger fra producenter og fra internationale databaser.

 

På hjemmesiden frida.fooddata.dk kan du selv slå næringsindholdet for forskellige fødevarer op. Vær dog opmærksom på, at alle madvarer på Frida Food er angivet pr. 100 gram og ikke i portionsstørrelser. Der er også oplysninger om fødevarens indhold ved forskellige tilberedninger, for eksempel rå, konserves eller dybfrossen.