♥ Valgte opskrifter ♥ Valgte opskrifter

Æblesæson: lækre opskrifter fra diætisten

I øjeblikket bugner æbletræerne med lækre og saftige danske æbler, men hvordan er det nu med æbler, når nyrefunktionen er nedsat?

Æbler indeholder en masse gode vitaminer. De indeholder stort set ikke fosfat, og det er en af de frugter, som indeholder mindst kalium. Der er ikke ret meget protein i – det er der sjældent i frugt – og faktisk heller ikke ret mange kalorier. Samtidig er æbler nemme at have med i tasken, og smager godt uden tilberedning.

Som en ekstra bonus er de bæredygtige, fordi de fås i en dansk version, og de er billige i øjeblikket, hvor det er højsæson.

Æblemost

Det kan være fristende at lave de æbler, man ikke får spist, til æblemost. Hvis dit kalium i blodet er for højt, kan det dog være relevant at skære ned på alle former for juice og most, uanset om det er lavet af æble, andet frugt eller grøntsager, fordi kaliumindholdet er ret højt. Hvis dit kalium i blodet er i normalområdet, skal du bare gøre, som du plejer.

Æblekager

Hvis du har lyst til mere end et æble til at gnave af, er der også mange, der vælger at lave æblekage. En æblekage kan laves i mange forskellige versioner, og det gælder om at finde den, som du allerbedst kan lide. Det kan f.eks. være en byg-selv æblekage, hvor du selv vælger de enkeltdele, som er dine favoritter. Find opskriften her.

Æbler er også lækre i en tærte som denne æbletærte.

Æbler i maden

Æbler kan skæres i tern og blandes i havregrøden, eller skæres i skiver, drysses med kanelsukker og spises som et mellemmåltid.

Æbler giver også et friskt pust i salaten, se fx opskriften på denne salat med perlebyg.

Æbler smager også dejligt i karrysovsen, hvis æblerne bliver skrællet, skåret i små tern og bliver kogt møre i sovsen. Eller de kan bruges til æbleflæsk.

Det er kun fantasien, der sætter grænser, så det er om at afprøve lidt forskelligt, og finde ens helt egen favorit.

I samlingen af opskrifter her på siden kan du søge efter alle opskrifter med æbler ved at skrive ’æble’ i søgefeltet på denne side.