♥ Valgte opskrifter ♥ Valgte opskrifter

Er alkohol forbudt, når man har en nyresygdom?

I marts i år ændrede Sundhedsstyrelsen deres anbefalinger for alkoholindtag til 10-4. Det vil sige maks. 10 genstande pr. uge for både mænd og kvinder, og maks. 4 genstande pr. dag.

Tidligere var anbefalingen højere for mænd, men i den nyeste anbefaling er der ikke skelnet mellem køn.

Studier om alkoholindtag viser, at risikoen for følger af alkoholindtag er J-formet. Det betyder, at både det højeste indtag af alkohol og intet indtag af alkohol er forbundet med størst risiko for f.eks. sygdom og død. Det betyder dog ikke, at det kan anbefales at begynde at drikke alkohol, hvis man ikke gør det i forvejen.

Hvis du er nyresyg, gælder Sundhedsstyrelsens anbefalinger også for dig. Problemerne ved indtag af alkohol, når du har en nyresygdom, kan være indholdet af kalium og væske. Det er sjældent fosfat.

Kalium og fosfat

Det er primært relevant at være opmærksom på indholdet af kalium i øl og vin og hvis du tilsætter juice til drinks (se oversigten nederst i denne artikel). Dog vil de fleste sagtens kunne drikke et enkelt glas vin eller en enkelt øl.

Fosfat er sjældent et problem i forbindelse med alkohol, men ved indtag af flere øl dagligt kan det bidrage til den samlede mængde af fosfat. Dog skal der 3 almindelige øl til at give samme mængde fosfat som 1 dl mælk.

Ellers findes fosfat primært i tilbehør til drinks, f.eks. tilsat fosfat i cola, når du drikker rom & cola, eller mælk i en white russian.

Væske

Hvis du er anbefalet at spare på væske, er 330 ml i en øl en ret stor del af en væskeanbefaling på f.eks. 1000 ml pr. dag. Så måske kan du i stedet dele en øl med din ægtefælle eller din nabo?

Hvis du er mere til vin, kan en boks med tappehane være en god mulighed. Her kan du tage et lille glas, som passer til den væskemængde, du har til rådighed, og boksen kan sagtens holde sig i flere måneder.

Væskemæssigt er det bedste dog en whiskysjus eller en snaps, da begge dele (som regel) indtages i mindre mængder.

Hvis du er mere til drinks, kan du selv styre, hvor meget sodavand den skal blandes op med.

Og til sidst – husk at isterninger også er væske.

Hvad skal du vælge?

Du skal vælge det, du synes smager bedst! Uanset indholdet er det bedst at vælge det, du allerbedst kan lide og drikke det i den mængde, der passer præcis til dig. Hellere lidt men godt af din favorit, end at drikke noget du ikke er begejstret for. Hvis du elsker en gin & tonic, så nyd den med god samvittighed. Hvis det bedste er en iskold fadøl, så vælg en lille og nyd hver eneste kolde slurk. Begge dele kan repræsentere livskvalitet og nydelse, og det skal der altid være fokus på.

Indhold i forskellige former for øl, vin og spiritus

Denne liste viser indholdet af kalium og fosfat angivet i den mængde som det oftest drikkes i, for at det er lettere at sammenligne. Dvs. øl er mængden i en dåse/flaske, vin er 1 dl og samlet for spiritus, likør og hedvine er ¼ dl, selvom noget af det evt. drikkes i større/ mindre mængder.

Mængde Type Kalium (mg) Fosfat (mg)
Vin og lign.100 ml Champagne 55 7
Tør hvidvin 60 6
Hvidvin uden alkohol 70 20
Rosévin 75 6
Rødvin 100 10
Sød hvidvin 110 13
Rød/ Rosévin uden alkohol    
Øl330 ml Hvidtøl 65 40
Almindelig øl 100 30
Stærk øl 210 60
Spiritus, hedvine, likør mv.25 ml Rom, vodka, gin, whisky <1 1
Sød vermouth 7 1
Kaffelikør 8 2
Kaffelikør med fløde 8 13
Tør vermouth 10 2
Tør sherry 15 3
Sød sherry 25 3
Portvin 25 3
Madeira 25 3

Kilde: www.frida.fooddata.dk (enkelte tal er afrundet til nærmeste 5).