♥ Valgte opskrifter ♥ Valgte opskrifter

Få inspiration til nyrevenlige madpakker

Nu starter børnene i skole igen, og dem der er på arbejdsmarkedet, skal måske i gang efter en lang sommerferie. Sammen med det hører også en ny sæson med madpakker. For nogen er det nemt at finde på, for andre er det en daglig udfordring at variere rugbrødsmadderne. Især hvis der samtidig skal tages hensyn til kalium, fosfat og protein.

Madpakkehånden

Fødevarestyrelsen har lavet en ”madpakkehånd” som inspiration til hvad der anbefales at være en del af madpakken. De 5 ting, som svarer til fingrene på hånden, er fuldkornsbrød, grønt, noget på brødet, fisk og frugt.

Jeg uddyber de enkelte “fingre” herunder.

*Fuldkornsbrød 

Spis gerne fuldkornsbrød, også selvom du skal passe på med kalium og fosfat. Men spring gerne stenalderbrød og brød med ekstra klid over. Fuldkorn har mange gode sundhedsmæssige effekter, og er blandt andet med til at holde maven i gang.

*Grønt

Du kan f.eks. bruge grønt som pynt på dine rugbrødsmadder, som fyld i en pastasalat eller ved siden af som gnavegrønt. Hvis du har behov for at spare på kalium, kan det være fornuftigt at spare på mængden af rå grøntsager. Du kan f.eks. bruge rester af kogte grøntsager eller skære grøntsager i mindre stykker, så portionen ser større ud. Lidt grønt på maden kan være med til at stimulere appetitten og få maden til at se mere indbydende og farverig ud. 

*På brødet

Æg og ost bruges ofte på brødet, men indeholder også en del fosfat. Det betyder ikke, at det skal undværes, men at det kan være fornuftigt at tænke over mængden. Vælg den ost du allerbedst kan lide og nyd gerne en ostemad. Hvis du vælger en ost med lidt mere smag, kan det tit være nok med en mindre mængde. Friskost, flødeost og hytteost er de oste, som indeholder mindst fosfat, og kan sagtens bruges som pålæg. De fleste kan spise 2-3 æg om ugen, og det kan sagtens være på en skive rugbrød, i en sandwich eller i en salat.

Du kan også vælge forskellige slags pålæg, men husk at tjekke om der er tilsat fosfat. Der er ikke tilsat fosfat i økologisk pålæg, i Den grønne slagter og i Pålækker, men der findes også mange andre typer pålæg uden tilsat fosfat. De E-numre som skal undgås er: E338, E339, E340, E341, E343, E450, E451, E452. Der kan også stå et langt ord på varedeklarationen, som ender på ”… phosphat”.

Flere og flere spiser også bælgfrugter som pålæg, og hummus kan f.eks. bruges som ekstra smag på en skive pålæg, eller som eneste pålæg på en skive brød.

*Fisk

Fiskekonserves som f.eks. tun, makrel og torskerogn er nemt at have i køkkenskabet, så der altid er noget pålæg at vælge imellem. Fisk er også sundt og kan sagtens anbefales, når nyrefunktionen er nedsat. Torskerogn er til gengæld nemt at have med på en rugbrødsmad.
Marinerede sild har et lavt indhold af kalium og fosfat og et højt indhold af protein. Det kan holde sig længe i køleskabet, og kan sagtens anbefales at spise hver dag.
Hvis du ikke synes, at sild og makrel er godt i madpakken, kan du vælge at spise det de dage, hvor maden spises hjemme. Røget fisk som røget makrel og røget laks kan også anbefales, men fordi det er røget, kan det gøre, at du bliver mere tørstig, så vær opmærksom på det, hvis du har væskerestriktioner.

*Frugt

Hvis du har behov for at spare på kalium, kan det være fornuftigt at være opmærksom på mængden af frugt. De fleste kan spise 1 håndfuld hver dag, og det kan f.eks. deles over to gange eller skæres i mundrette bidder, så det ser ud af mere.

I Danmark dyrkes rigtig mange æbler, og det er en af de frugter, som indeholder mindst kalium, og som er nemme at have med på farten. Vælg derfor gerne æble til din madpakke.

Læs mere om Fødevarestyrelsens madpakkehånd her.

Find inspiration i kogebogen Spis godt 

I Nyreforeningens kogebog ”Spis godt – når du har en nyresygdom” kan du få inspiration til forskellige rugbrødsmadder, og se indhold af kalium, fosfat og protein i de forskellige typer.

Kogebogen kan købes her.

To nemme opskrifter til madpakken

1 fuldkornstortilla

1 håndfuld grønt, f.eks. en blanding af spidskål, agurk, majs, peberfrugt eller en rest af kogte grøntsager fra dagen før.

1-2 spsk. creme fraiche

1 portion protein, f.eks. tun, en rest af kylling eller hakket kød fra aftensmaden, falafel (f.eks. færdiglavede fra frost). Mængden kan tilpasses efter, hvor meget du er anbefalet at spise. Skal du spare på protein, kan du nøjes med 1-2 spsk., og skal du have rigeligt med protein, kan du tage det dobbelte.

*Tortilla smøres med creme fraiche, grønt og protein lægges på midten, og tortilla rulles sammen. Rulles i madpapir og tages med på madpakken.

1 fuldkornsbolle (eller dit yndlingsbrød)

2 skiver tomat + 2 skiver agurk (eller andet grønt)

1 spsk. mayonnaise

Evt. lidt chili eller karry

1-4 skiver pålæg uden tilsat fosfat, f.eks. kylling (afhængig af størrelse på pålæg og om du skal have lidt eller meget protein)

*Bollen skæres over og smøres med mayonnaise. Kan evt. drysses med chili eller karry for at give lidt smag. Pålæg og grønt lægges på og bollen samles. Pakkes i madpapir og er klar til at tage med.