♥ Valgte opskrifter ♥ Valgte opskrifter

Is i sommervarmen – husk at tjekke varedeklarationen

Nu nærmer sæsonen for is sig med hastige skridt, men det er en god ide at være opmærksom på varedeklarationerne, når du vælger is i fx supermarkedet.

Tilsat fosfat i Sunlolly

En af de is, som mange har liggende i fryseren er Sunlolly. Det er dejlig nemt med frys-selv-is med mange forskellige smage, men det er ikke alle, der er lige gode, hvis man er nyresyg.

Hvis du vælger Sunlolly med cola- eller jordbærsmag, vil du spise en is, som indeholder tilsat fosfat. Vælg derfor i stedet de andre smagsvarianter. Find dem på www.sunlolly.com.

Tilsat fosfat kan hedde fosforsyre/phosphorsyre, så vær opmærksom på det, når du kigger på varedeklarationen. Problemet med tilsat fosfat er, at det optages i kroppen i meget højere grad end naturligt forekommende fosfat.

Vaniljeis med chokoladeovertræk

En vaniljeis er ikke bare en vaniljeis. Der findes mange forskellige, men ikke alle er lige fornuftige at vælge.

Vælg flødeis, hvis du har behov for at spare på kalium og fosfat. Det vil sige is, som er lavet på fløde fremfor mælk eller skummetmælkspulver. For at finde ud af om din yndlingsis er lavet på fløde eller mælk/skummetmælkspulver, skal du kigge på varedeklarationen.

Hvis du kigger på billederne af varedeklarationer, kan du se, at på den ene (Premier Flødeis, Mørk) står fløde først på varedeklarationen. På den anden (Magnum Classic) står skummetmælk først på varedeklarationen.

Her er det bedst at vælge den første, hvis du har behov for at spare på kalium og fosfat.

Du kan oftest finde varedeklarationer på producenternes hjemmeside. Så kan du finde din yndlingsis og tjekke den hjemmefra i ro og mag, så du ved, hvilken du skal vælge næste gang, du skal have en is.

 

Du kan læse endnu mere om is i Diætistens Blog fra sidste år.