♥ Valgte opskrifter ♥ Valgte opskrifter

Nyrevenlig mad i påsken

Nyreforeningens diætist Sofie Wendelboe giver her nogle gode råd til nyrevenlig mad i påsken.

Du får også en lækker opskrift på æggesalat.

Påskefrokosten

Hvis du bliver inviteret i byen i påsken til det store frokostbord, så er det din nyrefunktion, der bestemmer, hvad det er godt at have fokus på. Hvis du har nedsat nyrefunktion, men ikke er i dialyse, er det godt at spise mere brød end pålæg. Hvis du er i dialyse, er det derimod bedre at spise godt med pålæg.

Uanset om du skal skrue op eller ned for proteinet, er det en god idé først at vurdere, hvad der bliver serveret og vælge det, du allerbedst kan lide.

Hvis du får fosfatbindere, og maden spises over mange timer, kan du med fordel fordele dem, så der både er til forret, hovedret og dessert, eller til fisken, de lune retter og osten.

Æg, æg, æg

Æg skal males på. Æg skal trilles. Æg skal spises. Hvis du skal passe på med fosfat, er det fornuftigt at nøjes med 3 æggeblommer på den uge, og fordel dem hellere end at spise dem samme dag. Æggehvider indeholder kun lidt fosfat, og har derfor ikke samme begrænsning.

Hvis du selv laver æggesalat, kan du nøjes med en enkelt æggeblomme. Se opskrift. Ellers vælg den slags æg du bedst kan lide.

Æggesalat

(2 personer)

2 hele kogte æg skåret i tern (men kun den ene æggeblomme, giv den anden æggeblomme til hunden)
50 gram peberfrugt i små tern
½ dl creme fraiche
1 spsk. mayonnaise
¼ tsk. karry
lidt peber

Creme fraiche røres sammen med mayonnaise, karry og peber. Æg og peberfrugt blandes i.

Opskriften indeholder i alt 400 kcal, 13 gram protein, 0,6 gram salt, 300 mg kalium, 170 mg fosfat.

Kan serveres til påskefrokosten på et stykke rugbrød eller ovenpå en sildemad. Marinerede sild indeholder kun lidt kalium og fosfat, og er rigtig fornuftigt at vælge, både til påskefrokosten og til hverdag.

Påskeæg

Mange forbinder påsken med gækkebreve, som udløser et påskeæg, hvis afsenderen ikke bliver gættet. Med hvad nu hvis du gætter, hvem der har sendt, og du som nyresyg får et kæmpe chokoladeæg?

Chokolade har et højt indhold af kalium og fosfat, derfor er det en af de fødevarer, hvor det er fornuftigt ikke bare at spise det hele på én gang. En god huskeregel er, at et mellemmåltid kan erstattes af ca. 25 gram chokolade, og det giver ca. 10 % af den anbefalede mængde af kalium og fosfat.

HUSK – du skal ikke ændre på noget, før det er nødvendigt. Hvis du ikke har fået at vide fra det sygehus, hvor de tjekker din nyresygdom, at du skal passe på med kalium og fosfat, så spis bare som du plejer.