♥ Valgte opskrifter ♥ Valgte opskrifter

Blomkålsdeller

Tilføj retten

2
Fryseegnet
Blomkålsdeller

Ingredienser


2 portioner med seks styk hver:
½ lille blomkålshoved (ca. 140 g)
½ dl frisk persille (6 g)
2 spsk. flødeost/friskost (30 g)
1 fed hvidløg (3 g)
½ dl havregryn (ca. 18 g)
¼ tsk. peber (0,75 g)
1 æggehvide (eller 1 bæger med 1½ æggehvide uden tilsat fosfat)
2 spsk. piskefløde 38 % (30 g)
¾ dl hvedemel (5 spsk. eller ca. 45 g)
1 spsk. olivenolie (14 g)

Sådan gør du:

  • Skær blomkål ud i buketter og kog i rigeligt vand tilsat salt (1 tsk. salt pr. 1 l vand) i 5 min. Hæld vandet fra og lad blomkål køle af.
  • Hak eller blend blomkål, persille, flødeost og hvidløg til en ensartet ”fars”.
  • Tilsæt de resterende ingredienser undtagen olien.
  • Farsen har godt af at trække i 10-15 min., inden dellerne steges.
  • Varm en pande med olivenolie og steg først dellerne ved høj varme, så de får stegeskorpe, og skru herefter ned. Lav dellerne lidt fladere end normalt, så er de nemmere at stege.
  • Dellerne bliver ikke faste som almindelige frikadeller, men lidt mere bløde.

Variation:


  • Retten kan bruges af alle, uanset om du er i dialyse, har nedsat nyrefunktion eller har fået en nyretransplantation.
  • Hvis du har behov for at spare på protein, er dette en god erstatning for almindelige frikadeller.
  • Hvis du ikke skal tage særlige hensyn, men ”bare” følge kostrådene, f.eks. hvis du har fået en nyretransplantation, kan du evt. vælge et helt æg fremfor kun æggehviden, og du kan bruge mælk i stedet for piskefløde.

Tips:


  • Dellerne er gode både på rugbrød, til salater og i madpakken.
  • Når grøntsager koges i vand tilsat salt, mindskes ca. 30-50 procent af kalium gennem kogevandet. Dellerne indeholder ikke så meget protein, så sørg derfor for at få noget protein til.
  • Vil du høre Nyreforeningens diætist Sofie Wendelboe fortælle om blomkålsdellerne, så kan du finde en kort video her

Næringsindhold:

 Pr. måltidPr. person
Kcal600,0300,0
Protein i gram18,09,0
Kulhydrat i gram48,024,0
Fedt i gram36,018,0
Kalium i mg708,0354,0
Kalium (kogt)588,0294,0
Fosfat i mg276,0138,0
Salt i gram0,70,3

Ingredienser

2 portioner med seks styk hver:
½ lille blomkålshoved (ca. 140 g)
½ dl frisk persille (6 g)
2 spsk. flødeost/friskost (30 g)
1 fed hvidløg (3 g)
½ dl havregryn (ca. 18 g)
¼ tsk. peber (0,75 g)
1 æggehvide (eller 1 bæger med 1½ æggehvide uden tilsat fosfat)
2 spsk. piskefløde 38 % (30 g)
¾ dl hvedemel (5 spsk. eller ca. 45 g)
1 spsk. olivenolie (14 g)