Pas på din nyrefunktion – spar på protein
”Hvad kan jeg selv gøre for at passe på den nyrefunktion, jeg har tilbage?”
Det er et spørgsmål, som jeg har fået virkelig mange gange fra personer, som har nedsat nyrefunktion, men ikke er dialyse. Og det vil dette, og mine næste to blogindlæg, forsøge at svare på.
Dette blogindlæg handler om protein. Proteiner er kroppens byggesten. Det er vigtigt for at opbygge og vedligeholde muskelmasse, til at producere hormoner og for immunforsvaret. Derfor er det vigtigt at få protein hver dag. Bagsiden af medaljen er, at der i proteinomsætningen produceres karbamid, som nyrerne skal udskille. Derfor er det vigtigt ikke at fylde mere på kroppen, end den har brug for, så nyrerne ikke belastes mere end nødvendigt.
Protein er vigtigt, men du må ikke få for meget
De fleste danskere spiser rigeligt protein, og meget mere end kroppen egentlig har brug for. Danskernes proteinindtag kommer primært fra kød, fisk og fjerkræ, brød og kornprodukter, mælkeprodukter og ost, samt bønner, linser, tofu, mandler og nødder.
Selvom brød og havregryn bidrager væsentligt til danskernes indtag af protein, betyder det ikke, at du skal skære det væk. Det er tværtimod gode madvarer, fordi mængden af protein pr. 100 gram er lavere end i f.eks. kød.
De seneste guidelines anbefaler ikke, at protein skal være fra en bestemt proteinkilde. Det betyder, at uanset om du vælger at få dækket dit proteinbehov ved at spise koteletter, kyllingelår eller mere vegetarisk, så handler det om den samlede mængde af protein. Dog skal det siges, at de generelle kostråd anbefaler at begrænse indtag af kød og i stedet vælge bælgfrugter og fisk.
Mange vælger plantedrikke fremfor mælk for at spare på kalium og fosfat. Som bonus er der også lidt at spare i forhold til protein, da plantedrikke indeholder mindre protein end almindelig mælk. Det samme gælder for piskefløde. Ved at bruge piskefløde blandet med vand i sovsen eller til grøden, kan du også spare lidt protein der.
Tips til at begrænse dit indtag af protein
- Spis mere brød end pålæg, f.eks. 1 skive pålæg til 1 skive brød, men pynt gerne med mayonnaise, remoulade, grønt, surt mv.
- Brug samme huskeregel ved ost og æg
- Brug gerne frugt og grønt som pålæg, f.eks. kartoffelmad eller tomatmad. Dog skal du være obs. på kalium, hvis dine kaliumværdier er forhøjede
- Brug Y-tallerkenmodellen til den varme mad, og lad proteindelen (kød, fisk, fjerkræ) fylde mindst
- Spis gerne et stykke brød til den varme mad fremfor en ekstra frikadelle
- Spis gerne ekstra ris og pasta. Evt. også flere kartofler, men vær opmærksom, hvis dine kaliumværdier er forhøjede
- Begræns evt. dit indtag af mælkeprodukter, det gælder både mælk, yoghurt, kakaomælk mv.