♥ Valgte opskrifter ♥ Valgte opskrifter

Suppe og grød – go eller no-go?

De kolde efterårsmåneder er over os, og i den forbindelse kan det være skønt med en portion varm suppe eller grød efter en tur ude i blæsten eller regnen. Men kan det overhovedet anbefales, når man har en nyresygdom?

Væske

Først og fremmest indeholder både suppe og grød meget væske. Hvis du har behov for at spare på, hvor meget du drikker, kan 2-4 dl væske i en suppe eller en portion grød virke som en meget stor del af anbefalingen.

Vælg derfor, om det er vigtigt for dig. Hvis du elsker en portion varm hønsekødssuppe eller er virkelig glad for risengrød, så spis det og nyd hver eneste skefuld, men vær opmærksom på hvor meget du drikker resten af dagen.

Salt

Hvis du køber færdiglavede supper, vil de ofte indeholde meget salt. I frostprodukter som f.eks. kartoffelsuppe, aspargessuppe og klar suppe er der ca. 1 gram salt pr. dl (målt ved en stikprøve blandt supper fra mad.coop.dk). Det betyder, at hvis du spiser 2½ dl suppe, så vil du få dækket halvdelen af dit behov for salt på en dag. Og det er uden fyld til suppen eller et stykke brød til, som også indeholder ekstra salt.

Når der er meget salt i maden, vil det også betyde, at du bliver mere tørstig. Derfor er saltbegrænsning ekstra vigtig, hvis du skal spare på væsken.

Hvis du tilbereder suppen selv, kan du vælge, hvor meget salt du tilsætter. Brug gerne andre krydderier og peber til at give smag.

Kalium

Hvis du har behov for at begrænse kalium, er det en god idé at koge grøntsagerne, før de blandes i suppen. Grøntsagerne skal skrælles, deles i mundrette stykker og koges i vand tilsat salt. Brug 1 tsk. salt pr. 1 liter vand. Kogevandet skal kasseres. Dette kan reducere indholdet af kalium med 30-50 %.

Tilsæt derefter grøntsagerne til suppen, som du ellers ville gøre.

Det samme kan gøres med f.eks. kartofler og porrer til kartoffel-porresuppe. En suppe med 100 gram (2 små) kartofler, 35 gram (ca. 1 dl) porre og 25 gram (½ lille) løg, indeholder ca. 550 mg kalium, hvis det tilberedes uden at reducere indholdet af kalium, og 275-375 mg kalium, hvis det tilberedes efter anbefalingen.

Spar på kalium og fosfat i grød

Grød er en nem og billig aftensmad, og der er mange muligheder med risengrød, hirsegrød, byggrød osv. Især når vi nærmer os jul, er mange glade for risengrød.

Der er flere muligheder for at spare på kalium og fosfat, når du laver grød:

  • Brug piskefløde blandet med vand i stedet for mælk. Brug 1 del piskefløde og 3 dele vand, f.eks. 2½ dl piskefløde og 7½ dl vand, til risengrøden, så får den samme konsistens, som hvis du brugte sødmælk.
  • Brug plantedrikke uden tilsat fosfat.
  • Gør som du plejer, og spis en mindre portion.

Så konklusionen er, at det er muligt at spise en portion suppe eller grød, men det er vigtigt at være opmærksom på indholdet af væske, salt, kalium og fosfat.

Opskrift på suppe

Der ligger en opskriftssamling her på hjemmesiden, hvor du bl.a. kan finde opskriften på Kartoffel-porre-suppe.

Bemærk, at adgang til opskrifterne kræver, at du logger ind. Du skal bruge dit medlemsnummer eller din mailadresse for at logge ind. Er det første gang, du logger ind, så klik på ”Glemt adgangskode”. Så kan du oprette en adgangskode og derefter logge ind.